6 syytä miksi vatsa pömpöttää – ja miten korjata asia

Vatsa pömpöttää ja päässä pyörii vain yksi suuri kysymys: Miksi?!?! Järkevää syytä ei tunnu löytyvän ja vatsan pömpötys voi alkaa ihan yllättäen.

Tässä kirjoituksessa käymme läpi 6 yleisintä vatsan pömpötystä aiheuttavaa tekijää sekä sen, miten voimme liikunnalla vaikuttaa siihen.

Miksi vatsani pömpöttää?

Vatsan pömpöttämiseenhän voi olla useita syitä, kuten:

  1. Ruokavalio: Tietyt ruoka-aineet kuten pavut, kaali ja hiilihapolliset juomat voivat aiheuttaa ilmavaivoja ja turvotusta. Seuraa ruokailujen jälkeen miten vatsasi reagoi ja alat huomaamaan tekeekö tietyt ruoka-aineet sen.
  2. Vääränlainen vatsalihastreeni: Treeni keskittyy vain ulkoisiin vatsalihaksiin, jolloin syvemmät jää huomiotta ja vain ulkoiset lihakset kasvavat. Tämä ei saa pakettia näyttämään tiukalta.
  3. Stressi: Stressi voi vaikuttaa ruoansulatukseen ja aiheuttaa vatsan turvotusta. Jos elämässä on stressiä, sitä on hyvä pyrkiä vähentämään tai löytää keinoja, joilla pystyy rentoutumaan vastapainoksi.
  4. Hormonaaliset tekijät: Esimerkiksi kuukautiskierto voi vaikuttaa vatsan turvotukseen naisilla.
  5. Lääkkeet: Jotkut lääkkeet, kuten tietyt antibiootit ja kipulääkkeet, voivat aiheuttaa vatsan turvotusta.
  6. Sairaudet tai allergiat/intoleranssit: Joissakin tapauksissa vatsan pömpötys voi olla merkki sairaudesta, kuten ärtyneen suolen oireyhtymästä (IBS), laktoosi-intoleranssista tai jopa tulehduksellisista suolistosairauksista. Jos epäilet näitä, kannattaa varata aikaa lääkärille ja ryhtyä selvittämään asiaa.

Tässä artikkelissa käsitellään kohtaa 2. eli vääränlaista vatsalihastreeniä.

Vatsalihakset – paljon muutakin kuin “six-päkki”!

Kun puhutaan vatsalihaksista, moni ajattelee heti niitä kuvissa näkyviä “six-päkki” -lihaksia. Mutta hei, vatsalihakset ovat paljon muutakin! Meillä on sekä sisäisiä, että ulkoisia vatsalihaksia.

Vaikka ulkoiset saavatkin enemmän huomiota, sisäiset lihakset ovat kuin sisäinen korsettimme. Ne tukevat selkärankaamme ja pitävät ryhtimme skarppina.

Joten, vaikka ulkoiset lihakset olisivatkin timmissä kunnossa, vatsa voi silti pömpöttää, jos sisäiset lihakset eivät ole vahvat.

Kuinka monta vatsalihasta meillä oikeasti onkaan ja mitkä ovat niiden tehtävät? Lue oikea vastaus täältä: “Tätä vatsalihasta kannattaa treenata, kun haluaa litteän vatsan”

Mitä voin tehdä sille?

Kun mietit vatsalihastreeniä, ajattele sitä kokonaisvaltaisesti. Keskity monipuoliseen treeniin ja muista huolehtia myös sisäisistä vatsalihaksistasi. Vahva, treenattu lihaskorsetti vähentää vatsan pömppöä ja tekee vatsastasi litteämmän.

Hyviä, kokonaisvaltaisia, syviä lihaksia vahvistavia keskivartalotreenejä löytyy esimerkiksi pilateksen maailmasta. Tutustu Hoikka keskivartalo kotipilateksella -pakettiin.

Jos kaipaat perinteisempää, mutta erittäin kokonaisvaltaisia keskivartalotreenejä, niin CoreBurner-treeniohjelma on sinua varten.

Monipuolisuus ennen kaikkea

Vatsan pömpöttämiseen voi olla useita syitä. Yksi niistä on vääränlainen keskivartalotreeni ja liian heikot sisäiset vatsalihakset. Muista siis keskittyä monipuoliseen treeniin, jossa myös sisäiset vatsalihakset saavat huomiota.

Ja hei, muista myös nousta tuolista ja venytellä säännöllisesti – sekin auttaa!

JAA TÄMÄ ARTIKKELI:

Saattaisit pitää näistä kotitreeniohjelmista

Haluatko tiukan vatsan, mutta et vielä tiedä, miten sellaisen saavuttaa?

Liity täysin ilmaiselle Tiukka vatsa -kurssille, jossa paljastamme salaisuuden tiukkaan vatsaan!

Tiukka vatsa -ilmaiskurssilla fysioterapettimme Ida kertoo, millaista vatsalihastreenin pitäisi olla – ja mikä tavallisissa vatsatreeneissä usein on vikana.

Kokonaisuus on jaettu kolmeen osaan:

Osa 1: Tämä sinun tulee tietää saavuttaaksesi tiukan vatsan
Osa 2: Jos istut paljon, sinun tulee treenata eri tavalla – ÄLÄ TEE ISTUMAANNOUSUJA!
Osa 3: Tällaista vatsatreenin tulee olla – helpoin tapa aloittaa.

Jos nämä aiheet kiinnostavat sinua, liity ihmeessä mukaan! Kurssi on täysin maksuton eikä velvoita sinua mihinkään.

Lue lisää artikkeleita